ŠTO JE KLIMATIZACIJA

Klimatizacija

Klimatizacija je mogućnost upravljanja temperaturom, količinom relativne vlage, čistoćom i distribucijom zraka. Mogućnosti klima uređaja su: grijanje, hlađenje, pročišćavanje, odvlaživanje, ventilacija.

Princip rada klima uređaja

Hlađenje

Kada uređaj hladi, kompresor tlači plin i komprimira zagrijani plin u kondenzator u vanjskoj jedinici. Ventilator hladi plin koji kondenzira i postaje tekućina. Uslijed visokog pritiska seli se iz vanjske jedinice u unutarnju. U unutarnjoj jedinici tekući plin isparava uslijed topline (energije) iz prostorije. Ventilator uvodi topli zrak i seli ih kroz lamele kondenzatora gdje je ohlađeni zrak. Nakon toga hladan zrak se oslobađa u prostoriju. Na kraju kompresor (u vanjskoj jedinici) usisava ispušne plinove iz unutarnje jedinice i tako završava rashladni krug.Kada zrak isparava u unutarnjoj jedinici, stvaraju se kapljice koje se odvode kroz cijev za odvod kondenzata. Standardni raspon temperature za hlađenje je kada je vanjska temperatura između cca +21°C i +43°C.

Grijanje

Kada uređaj grije, slijed radnji je obrnut nego kod hlađenja. To znači da sistem uzima toplinu izvana i unutarnja jedinica daje topli zrak.Standardni raspon temperature za grijanje je kada je vanjska temperatura između cca -15°C i +15°C.

Podjela klima uređaja

Podjela klima uređaja prema namjeni:

 • Uređaji za kućnu upotrebu – stanovi, kuće
 • Uređaji za komercijalnu upotrebu – trgovine, uredi, caffe bar…

 

Podjela klima uređaja prema tipu unutarnje jedinice:

 • Zidni klima uređaj
 • Kanalni klima uređaji
 • Kazetni klima uređaji
 • Stropni/parapetni klima uređaji
 • Podstropni klima uređaji.

 

Podjela klima uređaja prema broju unutarnjih jedinica:

 • Mono sustav – jedna unutarnja i jedna vanjska jedinica
 • Multi sustav-sastoje se od jedne vanjske i dvije ili više unutarnjih jedinica
 • Dual – dvije unutarnje i jedna vanjska jedinica
 • Trial – tri unutarnje i jedna vanjska jedinica
 • Kvadral – četiri unutarnje i jedna vanjska jedinica.

 

Dijelovi klima uređaja

 • Vanjska jedinica klima uređaja – kompresor, spremnik radne tvari, kondenzator, aksijalni ventilator, termoekspanzijski ventil, kućište
 • Unutarnja jedinica klima uređaja – isparivač, tangencijalni ventilator, filter, kućište.

 

SEER – pokazatelj sezonske potrošnje električne energije kada klima uređaj radi u režimu hlađenja. Nova energetska naljepnica pokazuje oba energetska razreda i godišnju potrošnju izraženu u kWh.
SCOP – pokazatelj sezonske potrošnje električne energije kada klima uređaj radi u režimu grijanja.
Energetska klasa – klasifikacija klima uređaja prema energetskoj učinkovitosti. Postoji 7 klasa energetske učinkovitosti, od A (najbolja) do G (najlošija).
Klimatske zone­ – Europa je podijeljena na tri klimatske zone a proizvođači sukladno tome deklariraju podatke o potrošnji i učinkovitosti klima uređaja. Hrvatska se nalazi u najhladnijem predjelu. Sjeverna Europa pripada hladnoj zoni, središnja Europa srednjoj zoni, a Južna Europa toploj zoni.
Rashladni učinak – učinak hlađenja klima uređaja, izražava se u kW, ali često i u BTU/h (1 BTU/h=0,293 W). Rashladni kapacitet je baziran na temperaturi u prostoriji 27°C/19°C (vl. termometra) i vanjskoj temperaturi 35°C.
Priključna snaga uređaja – potrošnja električne energije pri hlađenju ili grijanju, izražava se u kW.
Ogrjevni učinak – učinak grijanja klima uređaja, izražava se u kW, ali često i u BTU/h (1 BTU/h=0,293W). Ogrjevni kapacitet je baziran na temperaturi u prostoriji 21°C i vanjskoj temperaturi 7°C/6°C (vl. termometra).
Razina buke – izražava se u dB(A), a naznačena je za vanjsku i unutarnju jedinicu.
Dimenzija – izražava se za vanjsku i unutarnju jedinicu i to duljina, širina i visina uređaja u mm, dok se masa izražava u kg.
Protok zraka klima uređaja izražava se u m3/h, može biti naznačen kao nazivni ili u ovisnosti o brzini ventilatora – minimalni-nazivni-maksimalni.
Značajke napajanja – napon, frekvencija i broj faza, izražavaju se 230V-50Hz-1 (ili 3), ovisno o tome je li uređaj monofazni ili trofazni.
Radni medij – najčešći plinovi u klima uređajima su R407C i R410A.
Napajanja – napon, frekvencija i broj faza, izražavaju se 230V-50Hz-1 (ili 3), ovisno o tome je li uređaj monofazni ili trofazni

 

 oznyke

 

Tablica energetske učinkovitosti

Postoji 7 stupnjeva energetske učinkovitosti, od A do G. Najučinkovitiji je stupanj “A”, a najmanje učinkovit je stupanj “G”. Energetska učinkovitost predstavlja relaciju između utrošene električne energije i ostvarenog rashladnog/toplinskog učina. Naziva se još i faktor iskoristivosti. Što je SEER/SCOP veći, to dobivate više rashladne energije za 1 kWh uložene električne energije.

Razvrstavanje uređaja prema energetskoj učinkovitosti pri HLAĐENJU i GRIJANJU:

usporedna tablica

Snaga klima uređaja

Klima uređaji u Hrvatskoj su najčešće označeni u kW (kilovat), što određuje njihov rashladni ili toplotni učin. Da biste dobili osjećaj za snage, prilažemo orijentacijsku tablicu:

Učinak m3 m2
2,5 kW 70 25
3,5 kW 100 35
4,5 kW 125 45
5,5 kW 155 55
7,0 kW 190 65

U tablici iznad označeni kW odnose se na kW koje klima predaje određenom prostoru u grijanju ili hlađenju dok je snaga koju klima uzima iz mreže (označena u W ili kW) koja je manja za 2,5 – 4 puta i više.

Potrošnja klima uređaja

Pošto klima uređaj radi na principu toplinske crpke njena je potrošnja kudikamo manja od potrošnje standardne električne grijalice. Ta razlika izražena je koeficijentom energetske učinkovitosti (SEER za hlađenje i SCOP za grijanje). Koeficijent energetske učinkovitosti govori nam koliko puta vise energije dobijemo od klima uređaja nego sto klima uređaj uzima iz električne mreže. Taj broj se može kretati od 2,50 pa čak preko 4,00 kod kvalitetnijih modela. SCOP i SEER je naveden u katalozima skoro svih klima uređaja i na njega treba obratiti pažnju kod kupnje jer razliku u cijeni kod kupnje jeftinijeg modela vrlo brzo vratimo plaćajući veći račun za potrošenu električnu energiju. Potrošnja inverter klima uređaja zbog svoje posebne izvedbe manja je još za 30% do 40%.

 

Potrošnja klima uređaja Energija koju predaje prostoru Kvadratura koju grije
 600 – 800 W  2000 – 2500 W  25 m2
 800 – 1100 W  3000 – 3500 W  30 – 35 m2
1600 – 2100 W  4500 – 5500 W  40 – 55 m2
Potrošnja električne grijalice  Energija koju predaje prostoru
 2500 W  2500 W

 

 

Klase klima uređaja

 • Visoka klasa klima uređaja

U ovu kategoriju spadaju Japanske klime. Tu se ubrajaju renomirani proizvođači kao što su Mitsubishi Electric, Daikin, Toshiba, Fujitsu s cijenom od 5000 do 11.000 kuna. Cijenu opravdavaju odličnim i dugotrajnim radom, te brigom za okoliš (Sve klime rade s ekološkim plinom R 410a i R407 c). Riječ o modelima najvišeg stupnja energetske efikasnosti. Štede električnu energiju i imaju minimalne kvarove. Kroz vijek trajanja će vam vratiti razliku uloženog između ove klase i srednje i niske zbog velike razlike između uložene i predane energije (visoki EER i COP). Izuzetno su tihe i grijanjem bez problema mogu pokriti cijelu godinu, pogotovo njihovi inverteri koji su tehnologija za sebe.

 • Srednja klasa klima uređaja

To su klime za kupce srednjih financijskih mogućnosti. Ovo su klima uređaji poznatijih imena koji se kod nas prodaju već par godina i za koje se zna kako se ponašaju i nakon par godina eksploatacije. Ove klime dobro hlade i prilično dobro griju do 0 C. Nisu pretjerano bučne. Za svoj rad imaju umjerenu potrošnju, osigurane dijelove prihvatljive cijene i servis. Koštaju od 2 500,00 do 5 000,00 kn.

 • Niska klasa klima uređaja

U ovu kategoriju možemo ubrojiti klima uređaje koje možemo kupiti u raznim trgovačkim centrima po vrlo niskim cijenama. Kvarljive su i najčešće im je vrlo teško pronaći zamjenske dijelove. Za bilo koji veći kvar (kompresor ili elektronika) popravak je neisplativ. Za njih se može reći da donekle solidno hlade ali slabo ili nikako griju i u pravilu ne traju dugo. Ove klime možemo preporučiti samo za nezahtjevne kupce kojima je bitno samo kakvo takvo hlađenje, a za grijanje imaju neko drugo rješenje. Bučne su i troše više struje (mali EER i COP) od klima iz vise klase. Cijena od 1.000,00 do 2.500,00 kn.

Najčešća pitanja o klima uređajima

1. Zašto klima preko ljeta toči vodu iz unutarnje, a preko zime iz vanjske jedinice?

Voda je u stvari kondenzat koji nastaje na hladnim dijelovima klime. Ljeti koristimo hlađenje i unutarnja jedinica je hladna, pa se na njoj kondenzira vlaga iz zraka, a zimi, kada koristimo grijanje, vanjska jedinica je hladna, pa za vlažnih dana počinje iz nje teći voda. Količina vode ovisna je o vlazi u zraku i snazi uređaja.

2. Zašto klima u grijanju ponekad prestane s radom i napravi jedan čudan zvuk?

To je trenutak kada klima ide u odleđivanje – tzv. defrost. Normalan ciklus, do kojeg dolazi kada su vanjske temperature niske i koji služi zato da bi se vanjska jedinica oslobodila eventualnog leda koji se na njoj nakupio. Obično traje 3-4 minute i ponavlja se jednom na sat, ali i to ovisi o modelima i kvaliteti klima uređaja.

3. Zašto klima slabo grije kad je niska vanjska ili unutarnja temperatura?

Niske temperature uzrokuju nizak tlak plina, a tada klima slabije grije. Zbog toga treba zimi, za najhladnijih dana, ostaviti uređaj da i preko noći održava neku minimalnu sobnu temperaturu (16-17 C), kako bi ujutro mogao početi s podizanjem temperature. Tako ćete bolje grijati prostor, a potrošit ćete manje struje, nego da ga palite samo povremeno.

4. Zašto se iz unutarnje jedinice povremeno čuje pucketanje?

To je diletacija plastike. Kada klima postigne zadanu temperaturu, s radom prestaje samo vanjska jedinica, a unutarnja nastavi recirkulirati zrak. Mijenjanjem temperature kućišta, dolazi do širenja ili stiskanja plastike, pa se to čuje kao neko pucketanje.

5. Što je godišnji servis i zašto se naplaćuje?

Godišnji servis je pojam koji često buni ljude u svezi garancije. Da bi netko dao višegodišnje jamstvo, potrebno je taj uređaj periodično pregledati da bi se otklonili neki potencijalni problemi koji se javljaju u radu uređaja. Potrebno je lužinom isprati odvod, dezinficirati isparivač, ispuhati kondenzator vanjske jedinice, prekontrolirati tlak plina i temperaturu ispuha. Takvi servisi nisu uključeni u cijenu samog uređaja, nego se naknadno naplaćuju. Cijene se kreću od 250 – 350 kuna i obavljaju se obično jednom godišnje, ali i češće  u ovisnosti u kakvim uvjetima uređaj radi.

6. Zašto ponekad klima ima neugodan miris?

Razlog je u bakterijama koje su se preko ljeta nakupile na isparivaču. U takvom slučaju potrebno je napraviti servis kod kojeg će se isparivač dezinficirati.

7. Kako koristiti klima uređaj?

Kod gotovo svih novih modela, upravljanje je preko daljinskog upravljača ili online. Pomoću njih se mijenja osnovna funkcija (hlađenje, grijanje, odvlaživanje, ventilacija), brzina ventilatora i smjer puhanja, zadana temperatura, a većina ima i razne timere, za uključivanje ili isključivanje u zadano vrijeme.
Jedino što je korisniku bitno, to je redovno čišćenje filtera za prašinu. Ako se te filtere ne čisti redovno, može doći do jako visokog tlaka na grijanju, koji može uzrokovati uništenje kompresora, ili, kod hlađenja, do zaleđivanja isparivača, čije će otapanje izazvati prelijevanje vode preko ruba unutarnje jedinice.
Često ljudi pitaju koliko se stupnjeva uzima za dozvoljenu razliku temperature vani ili u prostoru. Formula za to ne postoji. Ako se u prostoru zadržavate duže, ta razlika može biti veća, a ako često izlazite, manja. Ovisi i o tome koliko je neko osjetljiv, ali jedno univerzalno, premda ne previše precizno pravilo postoji. Temperatura na hlađenju u prostoriji, smije biti toliko niska da, kada ulazite u prostoriju ne osjetite trnce. Ako vas na ulazu protrese hladnoća, dignite temperaturu za koji stupanj.

8. Zašto monosistemi, a ne duali, triali i ostali multisplit sistemi?

Često ljude zanima mogućnost ugradnje dvije, ili više unutarnjih jedinica, na jednu vanjsku.  Dual se sastoji od dvije unutarnje i jedne vanjske jedinice. Pojedinačne klime možemo kupiti jednu po jednu. Kod pojedinačnih sistema, vanjske jedinice ćemo postaviti tako da nam budu blizu unutarnje, dok ćemo kod duala najčešće instalaciju druge jedinice razvlačiti preko pola kuće, što neće biti baš neko estetsko rješenje, a i poskupljuje montažu. Ako se kod duala dogodi neki kvar na zajedničkom dijelu sistema, istovremeno ste ostali bez oba uređaja. Ako se selite u neki drugi prostor, puno će se lakše naći mjesto za dvije male jedinice. Ako iz bilo kojeg razloga morate prodati uređaj, za dual ćete trebati jako puno strpljenja. Mislim da je to dovoljno argumenata da se odlučite na kupnju pojedinačnih sistema, osim baš u slučajevima gdje nema mjesta za dvije vanjske jedinice, što je jako rijetko.

9.  Prednosti i mane klima uređaja

Prednosti:

 • Komfor. Idealna temperatura životnog ili radnog prostora, kroz cijelu godinu.
 • Zdravlje. Priče o zdravlju ili nezdravosti klime padaju u vodu, kad se zna koliko je srčanih bolesnika klimu stavilo prvenstveno zbog toga da prežive ljetne vrućine. Ako se uređaj pravilno koristi, pa se ne pretjeruje s razlikom temperature u prostoru i izvan njega, nitko ne može reći da je zdravije cijelu se noć okretati od vrućine, nego pokriti se laganom plahtom.
 • Ekonomičnost. Stan od pedesetak kvadrata, može se grijati u Dalmaciji cijelu zimu za nekih 1000 kuna. U odnosu na termo peć, uz klasično dvotarifno brojilo, ušteda je od dva do tri puta. To je doduše prividna štednja, jer prije klime niste trošili na hlađenje, a s njom hoćete, ali onda se vratite na komfor.
 • Čistoća. Nema dima ni pepela, kao kod drva. Nema azbestne prašine kao kod termo peći. Umjesto toga ima filtere koji sakupljaju prašinu, obično i elektrostatske filtere, koji uništavaju razne bakterije, a neki uređaji imaju i ionizatore, koji pročišćavaju zrak od neugodnih mirisa i proizvode ozon.
 • Brzina. Nakon svega nekoliko minuta od uključenja, ako je uređaj pravilno dimenzioniran, u prostoriji se osjeti promjena temperature. Uz to moguće je timerima unaprijed podesiti paljenje ili gašenje uređaja

 

Mane:

 • Ako bi htjeli dobro ”pokriti” cijelu kuću, u većini bi nam slučajeva trebalo nekoliko klima uređaja, ili barem multi-split sistem, što se u stvari svodi na isto.
 • Izmjena topline je dinamička, što znači da se zrak u prostoru neprestano giba, pa daje dojam da je nešto hladnije nego što stvarno jest.

 

10. Što je to toplinska pumpa?

Toplinska pumpa je naziv za uređaj kojim se koristi svojstvo plina da grije kod povećanja tlaka. Ako vam netko kaže da vaš klima uređaj  troši 1 kW energije, a daje 3 kW, vjerojatno ćete pomisliti da to nije moguće. Ali moguće je ako taj isti uređaj za medij grijanja ne koristi električne grijače nago plin. On praktički “krade” dio vanjske temperature, tako da je dodatno spušta za nekoliko stupnjeva. Tako nadoknađuje tu razliku između predane i utrošene električne energije. Taj omjer se obično za split-sustave kreće oko 1 : 3, za vanjsku temperaturu veću od +5 C. Problem se javlja kada je vanjska temperatura niska, a vlaga  visoka, jer tada dolazi do stvaranja leda na vanjskoj jedinici, što smanjuje taj prijenos topline, pa time dodatno smanjuje kapacitet uređaja. Tome je doduše doskočeno sustavom za odleđivanje (defrost) ali kod jeftinijih klima ni on puno ne  pomaže već klima jednostavno zbog stalnog uključivanja defrosta prestaje s radom.

Montaža klima uređaja

Nudimo kompletnu uslugu od besplatnog pregleda prostora, dostave klime, cjenovno vrlo povoljne montaže i periodičnog pregleda klima uređaja.
Dobavljamo i montiramo isključivo klima uređaje za koje vam možemo ponuditi svu tehničku podršku i rezervne dijelove u garantnom i izvangarantnom roku.

Montaža klima uređaja uključuje:

 • Postavljanje unutrašnje i vanjske jedinice, proboj zida i postavljanje instalacije do 3m.
 • Instalacija uključuje 3m bakrene cijevi s izolacijom, kabel ppy 5*1,5 te kabel ppy3*1,5 za napajanje do 3m, plastična kanalica 80*40 i 15*15, postavljanje pocinčanih nosača za vanjsku jedinicu.
 • Spajanje napajanja na postojeću električnu instalaciju i montaža odvoda kondenzata slobodnim padom do 4 m.
 • Vakumiranje, ako je potrebno dopunjavanje rashladnog sredstva, puštanje u pogon, provjera rada uređaja i savjetovanje o upotrebi uređaja.
 • Radovi koji nisu uključeni u montažu i posebno se naplaćuju:
 • Izrada građevinskih šliceva u betonu.
 • Izrada građevinskih šliceva u cigli.
 • Montaža klima uređaja iznad 5 m visine zahtijevaju montažne skele i auto dizalice koje se dodatno naplaćuju.
 • Podžbukne instalacije za klimatizaciju (split sistemi, multisplit sistemi, vrv sistemi) uključuju:
 • Uštemavanje u beton i polaganje cijevi za rashladni medij, pvc cijevi za odvod vode odnosno kondenzaciju, kablova za signalnu vezu i kablova za napajanje.
 • Uštemavanje u ciglu ili ytong i polaganje cijevi za rashladni medij, pvc cijevi za odvod vode odnosno kondenzaciju, kablova za signalnu vezu i kablova za napajanje.

 

Gdje montirati klima uređaj

Pozicija unutarnje jedinice mora biti takva da ne puše u onaj dio prostora u kojem se ljudi najduže zadržavaju. Niti unutarnja, niti vanjska jedinica ne smiju biti u ograničenom prostoru, koji bi im ometao ispuhivanje. Za unutarnju jedinicu nije dobro da je u nekom uskom hodniku, nasuprot drugog zida, odmah iznad nekakvog ormara ili police. Vanjska jedinica jednostavno mora biti vani, a ne u potkrovlju, garaži ili slično. Udaljenost između jedne i druge jedinice treba biti čim manja, zbog potencijalnih gubitaka i opterećivanja uređaja, a za inverterske modele može biti. Za skuplje inverter modele dozvoljava se i preko dvadesetak. Treba razmišljati o odvodu kondenzata kojeg proizvodi unutarnja jedinica, kad se hladimo, odnosno vanjska jedinica kad se grijemo. S obzirom na to da klime uobičajeno nemaju ugrađenu pumpicu za vodu, od dna klime mora biti provučena cijev kojom se rješavamo kondenzata. Ta cijev mora imati konstantan pad, bez ijednog dijela koji bi predstavljao sifon u kojem bi se zadržavala voda.

Servis i čišćenje klima uređaja

Nudimo Vam pregled-čišćenje-servis klima uređaja po najpovoljnijim cijenama.

Redoviti godišnji servis ili po nalogu stranke uključuje:

 • Čišćenje i dezinfekciju isparivača, filtera, ventilatora i odvoda kondenzata vode.
 • Polaganje tabletice (Actabs) za dezinfekciju kondenzata unutarnje jedinice (ukoliko nije potrebna demontaža).
 • Ispitivanje sistema i provjera rada.
 • Nadopuna rashladnog medija ovisno o vrsti i količini radne tvari.
 • Demontaža i montaža unutarnje jedinice radi velikog servisa.

Servis klima uređaja u kvaru uključuje:

 • Dolazak i pregled klima uređaja.
 • Dijagnosticiranje kvara.
 • Popravak uz rezervne dijelove.

Cijena ovisi o kvaru.

serv1 serv2

* Sve što nije uključeno u servis može se nadoplatiti, kao npr. punjenje plina ili mijenjanje izolacije na cijevima.

Ne zaboravite očistiti filter zraka Vašeg klima uređaja. Kratke upute su u prilogu.

k1 k2k3

Treba znati da je pored redovnog čišćenja filtera, ipak neophodno uraditi godišnji servis jer se jedino tako obavi kompletna dezinfekcija i čišćenje ne samo unutrašnje već i vanjske jedinice.

Servis je nužan, a redovno održavanje provodi se iz tehničkih i zdravstveno-higijenskih razloga, da bi se spriječila pojava i razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama te omogućio nesmetan rad klima uređaja. Održavanje klima uređaja treba prepustiti stručnoj osobi. Sve što je vezano uz isparivač ili ostale unutrašnje dijelove klima uređaja, najbolje je ne dirati. Ono što možete učiniti sami, jest održavanje filtera, kontroliranje izolacije na cijevima za odvod topline te povremeno održavanje i čišćenje klima uređaja. Filtere treba provjeravati svakih mjesec-dva u sezoni hlađenja.
Glavni uzrok loše kvalitete zraka u klimatiziranim prostorima je slabo, a ponekad i nikakvo čišćenje, odnosno održavanje klima uređaja. Problem kvalitete zraka posebno je izražen u prostorima u kojima se koriste lokalni sistemi klimatizacije (prozorske jedinice i split sistemi). Kod velikog broja korisnika klima uređaja zbog neupućenosti prevladava mišljenje kako klima uređaje ne treba čistiti i dezinficirati, već da je dovoljno samo redovito prati filtere. Tek kada se u klimatiziranim prostorima počnu osjećati nelagodno, kada se iz klima uređaja osjeti neugodan miris ili kada uređaj ne hladi dovoljno, za pomoć se obraćaju serviserima. Mali broj vlasnika klima uređaja upoznat je s opasnostima koje prijete od prljavih uređaja te od servisera na vrijeme traže da im uređaje očiste i pripreme za sezonu hlađenja.

Na što je potrebno obratiti pažnju kod čišćenja klima uređaja?

Potreba za čišćenjem klima uređaja proizlazi iz njihovog načina rada. Kod split sistema, prozorskih jedinica i ventilokonvektora turbina-ventilator uvlači zrak iz prostorije. Taj zrak u pravilu je kontaminiran prljavštinom i mikroorganizmima. Najveći dio prljavštine i mikroorganizama zadržavaju se na filterima te ih je iz tog razloga potrebno redovito prati i dezinficirati, a kod ventilokonvektora redovito mijenjati. Nakon filtracije zrak prelazi preko izmjenjivača gdje se hladi. Dio prljavštine i mikroorganizama koji nije zaostao na filtrima zadržava se na izmjenjivaču. Na njemu dolazi do stvaranja izolirajućih naslaga i stvaranja bio-filma (nakupine mikroorganizama). Kako bi izolirajuće naslage i bio-film uklonili s izmjenjivača potrebno ga je temeljito oprati, a nakon toga izvršiti dezinfekciju. Osim što se zrak na izmjenjivaču hladi, na njemu dolazi do kondenzacije vlage iz zraka. Kondenzat se slijeva niz lamele izmjenjivača u drenažnu tavu i linijom odvodnje izvodi se van. Vlažne lamele izmjenjivača i drenažna tava pogodno su mjesto za razvoj bakterija, plijesni i gljivica. Zbog mogućnosti pojave bakterija, plijesni i gljivica, posebnu je pažnju potrebno posvetiti održavanju drenažne tave. Ako se ne održava čistom i ako se redovito ne dezinficira, drenažna tava može postati izvorom raznih alergija, oboljenja i neugodnih mirisa.

Kako pripremiti klima uređaj za sezonu hlađenja?

Danas od lokalnih uređaja za klimatizaciju na našem tržištu prevladavaju split sistemi. Prije početka sezone hlađenja potrebno je pozvati ovlaštenog servisera da pregleda ispravnost uređaja i izvrši kompletno čišćenje i dezinfekciju unutarnje jedinice klima uređaja.

Čišćenje i dezinfekcija unutarnje jedinice mora obuhvatiti:

Pranje isparivača, filtera, maske i ostale mehaničke opreme, dezinfekcija isparivača i filtera, čišćenje drenažne tave i linije odvodnje kondenzata, postavljanje tableta za dezinfekciju i aromatizaciju zraka u drenažnu tavu.

Neodržavanje klima uređaja

Ako se klima uređaj ne čisti barem jednom godišnje a u poslovnim prostorima i češće klimi se smanjiva kapacitet i troši više el. energije te postaje potencijalno rasadište bakterija u prostoriji. Neodržavanoj i neočišćenoj klimi kompresor radi pod opterećenjem te mu se smanjiva radni vijek zbog otežane cirkulacije zraka i zagušenosti. Da bi se takva klima očistila potrebno ju je demontirati, odnosno skinuti sa zida. Sam postupak demontaže, čišćenja i ponovnog spajanja s vanjskom jedinicom zahtjevan je i skup. “Ušteda” koja je ostvarena neservisiranjem klima uređaja vrlo brzo će nestati kroz račun za električnu energiju ili u krajnjem slučaju kupnjom novog aparata. A o nezdravom boravku u prostoriji s takvim klima uređajem da ne govorimo.

Upute za rad s klima uređajem

Mjere opreza

 • Morate izbjegavati direktno izlaganje ispred mlaza hladnog zraka na duži vremenski period. To može dovesti do pojave zdravstvenih problema.
 • Ne smijete gurati prste ili bilo kakav predmet u vanjsku ili unutrašnju jedinicu. To bi moglo izazvati ozljede jer se ventilatori okreću velikom brzinom.
 • Nemojte povezivati električni kabl na produžni, i pritom koristiti utičnice na istom produžnom kabelu za napajanje klima uređaja i nekog drugog potrošača. Takva situacija može prouzročiti strujne udare, zagrijavanje pa i požar.
 • Ne oštećujte električni kabel na bilo koji način. Postavljanje teških predmeta na kabel, grijanje ili povlačenje kabela mogu izazvati oštećenja. U slučaju oštećenja postoji mogućnost pojave požara.
 • Nemojte započinjati ili zaustavljati rad klima uređaja uključivanjem ili isključivanjem utikača iz zida. To bi imalo vrlo loš utjecaj na rad klime.
 • Provjerite da utikač nije prljav ili nepravilno utaknut. Ako su te nepravilnosti prisutne moglo bi doći do strujnih udara ili požara.
 • Ne rukujte prekidačima i utičnicama s mokrim rukama. To bi također moglo prouzrokovati strujne udare.
 • Ne smijete se vješati ili stavljati bilo kakav teški predmet na unutrašnju jedinicu klima uređaja. Pad jedinice mogao bi prouzrokovati izlivanje plina i izazivanje ozeblina.
 • Ne prskajte zapaljivim sprejevima (insekticidima ili lakovima) u blizini unutrašnje jedinice. To bi moglo izazvati požar.
 • Nemojte direktno na mlaz hladnog zraka da izlažete aparate koji služe za pečenje ili kuhanje. Ovakvo izlaganje usporilo bi proces tih aparata.
 • Ne perite klima uređaj vodom. U suprotnom bi moglo doći do strujnih udara.
 • Ovaj sistem klima uređaja nemojte koristiti u svrhu rashlađivanja i čuvanja hrane, biljaka, drugih uređaja ili umjetničkih djela. Sistem je namijenjen standardnim prostorijama. Korištenje klime u druge svrhe moglo bi dovesti do neželjenih posljedica.
 • Nemojte stavljati ništa poput vaze s cvijećem na unutrašnju jedinicu. Ako bi voda ušla u električne instalacije došlo bi do oštećenja jedinice i strujnih udara.
 • Nije poželjno postavljati biljke na direktan pravac hladnog zraka. To bi bilo loše po rast i razvijanje biljaka.
 • Ne smijete vršiti pritisak na vanjsku jedinicu, postavljati predmete na nju ili na bilo koji način dodatno otežavati nosače. U slučaju da jedinica padne, to bi moglo dovesti do povrede ljudi i do trajnog oštećenja jedinice.
 • Održavajte sobnu temperaturu na maksimalnoj razlici od 7°C u odnosu na atmosfersku. Veća odstupanja prave veliku potrošnju električne energije i izazivaju određene zdravstvene probleme.
 • Dok klima uređaj obavlja funkciju hlađenja (grijanja), morate da zatvarate vanjska vrata. Kada klima uređaj radi usprkos prilivu toplog (hladnog) zraka efekt je manji, potrošnja električne energije je veća i na kraju, to dovodi do slabljenja i kvara klima uređaja.
 • Kada je sistem uključen u isto vrijeme kada i aparat koji radi pomoću sagorijevanja, obavezno češće provjetravajte prostoriju. U suprotnom bi moglo doći do nedostatka kisika.
 • Prije čišćenja sistema zaustavite rad klima uređaja i obavezno isključite električni kabel iz utičnice. Čišćenje se nikada ne bi smjelo odvijati dok se ventilatori okreću.
 • Kada klima uređaj nije u upotrebi duži vremenski period, poželjno je da isključite električni kabel iz utičnice ili osigurač koji koristi klima uređaj iz sigurnosnih razloga.

 

Čišćenje i održavanje

U vezi čišćenja:

 • Zaustavite rad klima uređaja i isključite električni kabel iz utičnice ili spustite osigurač koji koristi klima uređaj.
 • Nemojte koristiti vodu pri čišćenju. Koristite suhu (blago nakvašenu) mekanu krpu.
 • Pri površinskom brisanju nemojte koristiti sljedeće:
 • Vruću vodu (40°C i višu). Ta temperatura može izblijediti i deformirati jedinicu.
 • Alkohol, benzin, razrjeđivač. Takva sredstva mogu oštetiti i deformirati jedinicu.

 

Čišćenje tijekom sezone

 • Čišćenje filtera:
 • Upotrijebite lagani pritisak na obje strane rešetaka unutrašnje jedinice kako bi došli do filtera. Nježno izvucite filter iz njegovog ležišta.
 • Filter isperite pod mlazom mlake vode (približno 30°C) i zatim ga dobro osušite.
 • Vratite filter na početnu poziciju. Rad klime bez filtera izaziva prljanje jedinice i kvar.
 • Čišćenje jedinice:
 • Prebrišite jedinicu suhom krpom ili je očistite usisivačem.
 • Ako je jedinica ekstremno prljava, prebrišite je blago nakvašenom krpom.

 

Čišćenje na kraju sezone:

 • Podesite hlađenje i temperaturu od 30°C na otprilike pola dana. Ovo je postupak sušenja unutrašnjosti jedinice.
 • Zaustavite rad klima uređaja. Isključite električni kabel iz utičnice iz sigurnosnih razloga.
  • Izvadite i očistite filtere.
  • Očistite i vanjsku i unutrašnju jedinicu sistema.
  • Izvadite baterije iz daljinskog upravljača.

 

Čišćenje na početku sezone:

  • Uvjerite se da ispred unutrašnje ili vanjske jedinice ne stoji bilo kakva prepreka koja bi blokirala ispuh zraka.
  • Provjerite da nosači nisu korozirali ili zahrđali.
  • Uvjerite se da je sistem pravilno uzemljen.
  • Uvjerite se da je filter iz unutrašnje jedinice čist.
  • Uključite električni kabel u utičnicu.
  • Ubacite baterije u daljinski upravljač.

 

Pravilni postupci

  • Podesite pogodnu sobnu temperaturu. Odstupanja od maksimalne razlike od 7°C između vanjske i unutrašnje temperature izazivaju zdravstvene probleme i veću potrošnju električne energije.
  • Čistite filtere iz unutrašnje jedinice pod mlazom mlake vode svaka dva tjedna. Ako su filteri zapušeni i prašnjavi operativnost klima uređaja slabi, što dovodi do veće potrošnje električne energije.
  • Izbjegavajte da izlažete unutrašnju jedinicu direktnom utjecaju sunčevih zraka i promaje.
  • Namjestite odgovarajući pravac prostiranja hladnog zraka. Možete namještati vertikalni i horizontalni pravac kako bi obezbjedili ravnomjernu temperaturu u prostoriji.
  • Puštajte jedinicu u rad samo kada je to potrebno i poželjno. Iskoristite “Timer” (“Sleep”) funkciju da bi omogućili ekonomičan i efikasan rad uređaja.
  • Dok je hlađenje u toku, pojava određene količine topline (npr. čajnik) je nepoželjna i trebalo bi je otkloniti. Izvori topline smanjuju efikasnost hlađenja.

 

Rukovanje daljinskim upravljačem

  • Za daljinski upravljač koristite samo baterije iste vrste. Nikako ne smijete miješati staru i novu bateriju.
  • Izbacite baterije iz daljinskog upravljača kada sistem nije uključen duže vrijeme.
  • Podesite sat na daljinskom upravljaču
  • Izbjegavajte da daljinski upravljač ostavljate pored toplih uređaja.
  • Nemojte ga izlagati direktnim sunčevim zrakama ili jakoj svjetlosti.
  • Budite oprezni i sačuvajte upravljač od padova, jer oni mogu izazvati kvar.
  • Nemojte postavljati prepreke između jedinice i daljinskog upravljača.
  • Pazite da se upravljač ne pokvasi.
  • Ne stavljajte teške predmete na daljinski upravljač.

 

Obvezan kontakt sa serviserom

 • Kada osigurač često iskače.
 • Kada se električni kabel puno ugrije.
 • Kada je izolacija s električnog kabela oštećena.
 • Kada se sistem ne pali lako i normalno.
 • Kada se čuje nestandardna buka tijekom rada sistema.
 • Kada je radna lampica upaljena i nakon gašenja klima uređaja.
 • Kada radna lampica brzo trepti, a operacije nisu u tijeku.

Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića Više detalja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close